Наскільки корисними є сублімовані фрукти?

В магазинах, аптеках і супермаркетах ви можете купити свіжі, сушені, заморожені або сублімовані фрукти. Але коли вибрати який варіант? Наскільки дійсно корисні сублімовані фрукти? І чим сублімовані фрукти відрізняються від традиційно сушених? У цій статті ми зібрали для вас відповіді на ці запитання

Сублімовані фрукти справді корисні

У сублімованих фруктах залишається близько 2-4% води, як у свіжих. Це збільшує концентрацію усіх складових, що залишилися. Сублімовані фрукти містять велику кількість антиоксидантів і забезпечують організм великою кількістю вітамінів, мінералів і фітохімічних речовин. Крім того, їх високий вміст клітковини забезпечує тривале відчуття ситості і регулює роботу кишечника. При різноманітному харчуванні сублімовані фрукти підтримують нормальне травлення. А їх солодкий смак та хрусткість робить їх популярними серед дітей та дорослих.

Наш висновок: в правильному кількості сублімовані фрукти є важливими постачальниками вітамінів і цінних компонентом здорового харчування.

Чим відрізняються сублімовані фрукти від звичайних сушених фруктів?

Процес сушіння також має великий вплив на властивості фруктів, для звичайної сушки використовується тепло для зниження вмісту води в фруктах приблизно до 20%. Такого роду сушка впливає на термочутливі антиоксиданти, такі як вітамін C, вітамін B12 і фолієва кислотаі втрачається значна частина життєво важливих речовин. Оскільки часто фрукти змінюють свій колір після сушіння, багато сухофруктів обробляється сіркою чи олією.

В сублімованих фруктів вміст вологи знижується приблизно до 5% за допомогою шокової заморозки і вакууму.

У цього є багато переваг:

  • Термочутливі антиоксиданти залишаються недоторканими після час сублімації і це зберігає 98% усіх корисних речовин в фруктах
  • Сублімація відбувається відразу після збору врожаю, що означає збереження ще більшої кількості корисних речовин, так як відсутнє очікування і втрата своїх корисних властивостей під час зберігання фруктів в холодильниках та морозильних камерах.
  • Сублімовані фрукти не містять добавок, цукру чи консервантів
  • Сублімовані фрукти мають більш високу щільність поживних речовин. Через більш низький вміст води цінні життєво важливі речовини доступні в більш високих концентраціях


А як щодо свіжих фруктів?

Немає нічого більш здорового, ніж повністю дозрілі фрукти, свіжі з куща або дерева. У цій натуральній формі вони містять більшість корисних для здоров'я інгредієнтів. Проте, фрукти, які ми купуємо в магазині, часто виявляються гіршими ніж сублімовані фрукти при порівнянні харчової цінності.

Пояснюємо чому:

  • фрукти які ростуть не в нашому регіоні збираються недозрілими, і відповідно частина корисних речовин не дозріває в плодах
  • після збору врожаю у фруктів настає природний процес виродження. Вітаміни губляться кожен день, незалежно від того, зберігайте ви фрукти при кімнатній температурі або в холодильнику.


З іншого боку, сублімовані фрукти зазвичай збирають повністю стиглими. Отже, їх вміст поживних речовин вище, і воно залишається стабільним в довгостроковій перспективі. Тому що сублімаційна сушка назавжди зупиняє процес розкладання вітамінів і мінералів.

А як щодо заморожених фруктів?

Заморожені фрукти зазвичай збирають, коли вони повністю дозріли. Вони нічим не поступаються сублімованим фруктам. Але заморожування, зберігання і обробка можуть мати негативні наслідки: якщо фрукти заморожуються занадто повільно, вітаміни випаровуються, а структура клітин пошкоджується. При цьому втрачається до 30% чутливих вітамінів. Крім того, кожен розрив холодового ланцюга призводить до втрати поживних речовин. Це може статися у оптовиків, в супермаркеті або по дорозі додому з магазину. Також слід дотримуватися обережності при розморожуванні. Навіть при кімнатній температурі це відбувається занадто швидко, і багато життєво важливі речовини розпадаються. Як тільки заморожені фрукти розморожують, знову настає природна дегенерація поживних речовин, і їх слід вживати швидко.

З іншого боку, сублімовані фрукти піддаються шокового заморожування за секунди, так що інгредієнти і клітинна структура зберігаються. Життєво важливі речовини залишаються стабільними протягом тривалого часу навіть без спеціального зберігання, тому що сушка сублімації назавжди запобігає процес дегенерації.

Наші рекомендації щодо купівлі фруктів

Цілком очевидно, що регіональні, свіжі і стиглі органічні фрукти - це самий натуральний і найкорисніший сорт фруктів. Однак це не відноситься до тропічних фруктів з протяжними маршрутами транспортування, оскільки вони часто містять неповні поживні речовини. Тільки місцеві фрукти можна збирати, коли вони повністю дозріли, і тоді вони забезпечать вас всіма цінними життєво важливими речовинами.

Тому для тривалого зберігання немісцевих і позасезонних фруктів, а також для подорожей ми рекомендуємо використовувати сублімовані фрукти.

Якщо ви хочете використовувати придбати сублімовані фрукти ви можете знайти їх - тут

Полуниця в чорному шоколаді 1 кг FRUTTA
Малина сублімована крихта зерна FRUTTA

Вам сподобається